Udskiftning af toppakning

En bristet og utæt toppakning er en irriterende skade at få. Det kan nemlig få gruelige konsekvenser for din motor, som er en dyr reparation at skulle have lavet.

Lidt opmærksomhed på din bils signaler og det rigtige værksted kan dog spare dig meget svie, smerte og penge på din toppakning.

Hvad er en toppakning?

Formålet med en toppakning er, at den fortætter stykket mellem motorblokken og topstykket på bilens motor. Der må nemlig ikke lække vand eller olie ind i motoren. Med andre ord kan man altså sige, at toppakningen er en del af motorens beskyttelse. Det er selvsagt vigtigt, at denne er intakt, så din motor holdes sund og rask.

Toppakningen tjener dog også et sekundært formål, nemlig at komprimere blandingen af luft og benzin i motorens forbrændingskamre. Kompressionen sikrer at brændstoffet har størst mulig effekt, så der overføres den størst mulige mængde af energi energi til bilens andre komponenter som stemplerne, gearkassen og hjulene, der skaber fremdriften når du kører.

De to hyppigste årsager til reparation og udskiftning af toppakningen på din bil er enten utæthed eller udbrænding. Medmindre der er tale om en meget lille skade, kan man ikke reparere toppakningen og den vil derfor oftest bare blive udskiftet med det samme.

Sådan spotter du en utæt toppakning

Toppakningen på din bil må ikke være utæt. I så fald skal du sørge for at få toppakningen repareret eller udskiftet hurtigst muligt, inden der sker varige og meget dyre skader på din motor eller dele omkring motoren.

Selvom du ikke nødvendigvis er særligt motorkyndig, eller har forstand på biler, er der dog en række tegn du kan holde øje med. Følgende typer nemlig på en utæt toppakning:

  • Der er vand i bilens udstødning.
  • Der er mangel på kølervæske.
  • Der kommer hvid røg, der til forveksling ligner damp, ud af udstødningen.
  • Der er en lækage af enten vand eller olie i selve motorrummet.
  • Der er olie i bilens vand. Du kan tjekke efter brunligt materiale rundt om oliedækslet.
  • Bilen er langsom i optrækket og der mangler acceleration.

Alle ovenstående symptomer behøver ikke være til stede. Hvis du er i tvivl om hvorvidt toppakningen på din bilen er intakt, kan du tage kontakt til os på 75 85 78 00 eller på vores mail: kontakt@oestjysk-motor.dk.

Hvad med en udbrændt toppakning?

Skaderne ved udbrænding af toppakningen er ofte meget lig de skader, du oplever, hvis toppakningen er utæt eller der er opstået andre mekaniske skader. Olie og vand vil lække til andre dele af bilen. Dem vil du heldigvis let selv kunne spotte.

Typiske tegn på, at din toppakning er brændt ud, er blandt andet:

  • Du kan se synlige pletter på motoren.
  • Motoren overopheder og bilen føles generelt varmere, end den normalt gør.
  • Der er synlige pletter af olie på kølervæsken.

Ydermere kan der forekomme en række symptomer fra listen over tegnene på en utæt toppakning. Konsekvensen er også den samme, nemlig at du skal have din bil en tur på værksted hurtigst muligt.

Pris for toppakning

Det er svært at give en definitiv fast pris på udskiftning af toppakning. Det afhænger blandt andet af hvilket mærke og hvilken model du har, samt hvilket værksted du benytter. Derfor kan du altid ringe til os på 75 85 78 00 for at få en pris.

Det er også værd at bemærke, at du sommetider kan gøre dig en god handel ved at få flere ting lavet på samme tid, nu du alligevel har din bil på værksted. Eksempelvis skal tandremmen fjernes, hvis du skal have udskiftet eller repareret din toppakning. Den sidder nemlig i vejen for topstykket.

Derudover er det også værd at få tjekket op på, om selve topstykket også trænger til en udskiftning. Der kan gå en del mekaniker-timer med at udskifte toppakningen alene, så der kan være penge at spare, ved at få tjekket topstykket, når mekanikeren allerede er nede og rode med din bil.

Hvis du skal have foretaget andre reperationer, der inkludererer bilens motor, vil du alligevel få skiftet toppakningen.

Godt at vide om toppakning

Få altid din toppakning udskiftet på et af vores værksteder. Det er din garanti for, at der udføres et stykke seriøst og veluddannet arbejde, ligesom du også kan være sikker på, at der bruges industri-godkendte reservedele. Det er vigtigt for din bils videre liv og generelle levetid.

Når du bruger Østjysk motor & dieselservice, vil din bil også blive korrekt diagnosticeret. Det kan spare dig penge i det lange løb. Hvis du mistænker, at din toppakning er lækket eller brændt af, vil en mekaniker typisk måle kompressionen i motoren. Hvis toppakningen er i udu, vil lufttrykket være lavere. Din bil vil også få sin kølervæske tjekket for olie.

Som en af de to få dele i din bil, bliver der fra producentens side ikke fastsat en levetid for toppakning. Det betyder for dig som køber, at det kan være svært at lave tommelfingerregler over, hvornår toppakningen skal skiftes. Det kan man ellers gøre med blandt andet partikelfiltre og tandremme.

Du kan desuden gøre både dig selv og din bil en tjeneste ved at overholde serviceeftersyn og de obligatoriske syn af din bil, som skal foregå i intervaller af to år. Så er du altid på forkant med eventuelle problemer og risikogrupper, som kan sætte din bil ude af drift eller gøre et betydeligt indhug i din pengepung.