Tandremsskift

Det er de færreste mennesker, der finder det synderligt ophidsende at tage en tur på værksted med bilen. Tandremsskift er dog en af de værkstedsbesøg, du ikke skal gå på kompromis med.

Hvis ikke tandremmen skiftes rettidig, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude og tandremmen springer.

Hvad er en tandrem?

Når du kører i din bil, slides tandremmen på den. Tandremmen finder du ved knastakslen i bilen og den er normalt fremstillet af slidstærkt gummi eller af forstærket kunststof. Det er bløde materialer, der bliver møre med tiden.

Tandremmen er et bælte med takker på, der sørger for, at mekaniske dele som stemplerne, ventilerne, vandpumpen, krumtappen og knastakslerne kører rundt. De sørger også for, at de fungerer i samspil med hinanden. Det har blandt andet betydning for, hvorvidt din bil tager brændstof ind korrekt og ligeledes hvorvidt bilen forbruger brændstoffet korrekt og mest effektivt for dig.

Derfor skal du skifte tandrem

Når der er knas med bilen, kan du typisk høre dig frem til det eller også bliver du gjort opmærksom på det af blinkende lamper i instrumentbrættet.

Hvis uheldet skulle være ude og tandremmen på din bil er knækket, betyder det blandt andet, at ventilstyringen i motoren går i stykker. Det sender stemplet op i motoren i projektilfart, som kan resultere i, at hele motorens topstykke så skal skiftes.

Selvom du ikke kan høre, hvis tandremmen er ved at være slidt, er der alligevel nogle andre tegn, du kan være opmærksom på. Det er blandt andet hvorvidt motorgangen pludselig virker ujævn eller hvis du hører en smule støj fra motoren. Motorlamperne lyser ikke for tandremmen, men en lysende lampe kan være et tegn på en følgeskade fra en tandrem der er sprunget. Det resulterer også i en tur på værksted.

Hvad koster et tandremsskift?

Det er typisk ikke nogen billig fornøjelse at få skiftet tandrem på sin bil. Derfor er der også mange mennesker, der bevidst udskyder det, på trods af advarsler fra både bilen selv og fra mekanikere.

Det kan dog hurtigt vise sig at blive endnu dyrere at lade være – En sprunget tandrem kan nemlig betyde, at du også får brug for en helt ny motor, hvis delene fra den ødelagte rem f. eks spreder sig i selve motoren, og så bliver det for alvor en hård omgang for pengepungen.

Prisen på et tandremsskift afhænger af flere faktorer, men dog primært af hvilket mærke din bil er samt modellen herpå. Det kommer naturligvis også an på, hvilket værksted du benytter dig af. Timepriserne på værkstederne og de enkelte mekanikere svinger også, så derfor er det tæt på umuligt at give et nøjagtigt prisestimat på hvad skift af tandrem koster.

Prisen på et tandremsskift kan svinge meget alt efter hvilket mærke du har osv. Du har altid mulighed for at give os et kald på 75 85 78 00 eller skrive en mail til kontakt@oestjysk-motor.dk, så skal vi nok give et tilbud på hvad det kommer til at koste.

Skift af tandrem på nye biler

Hvis du har kørt i en bil fra ny, eller hvis du har købt en brugt bil uden mange kilometer på bagen, skal tandremmen typisk skiftes ved omkring 80.000 kørte kilometer.

For nogle mærker er det mindre, mens det for andre mærker er mere. Det er dog en fin huskeregel. Når du får tandremmen tjekket, kan du passende bede mekanikeren om også at give vandpumpen et eftersyn. Typisk er det billigere at få begge dele tjekket, og potentielt udskiftet, hvis det bliver gjort på samme tid.

Skift af tandrem på brugte biler

Når du køber en brugt bil, er det altid en god idé at spørge ind til, hvornår tandremmen sidst er blevet skiftet. Det kan nemlig have stor betydning for levetiden på din nye bil. Der er ikke meget fidus ved at købe en relativt billig brugt bil, som du så skal ud og bruge en formue på kort efter, fordi tandremmen er slidt eller måske endda er i fare for at sprænge. Det er godt at kunne indlægge i sine beregninger.

Hvis du køber en brugt bil af en brugtvognsforhandler, forefindes der ofte værksted i samme forbindelse. Du kan altid efterspørge prisen på et tandremsskift inden køb, såfremt det er en mulighed.

Det er derfor også altid en god idé at tjekke bilens servicebog, når du køber dig en brugt bil. Deri står der skrevet, hvornår bilens tandrem sidst har undergået eftersyn og måske hvornår tandremmen sidst er blevet skiftet.

Brug altid professionelle

Uanset hvad du skal have lavet på din bil, bør du altid sørge for, at bruge en fagudlært og professionel mekaniker til jobbet. Det er din sikkerhed og garanti for, at arbejdet, som eksempelvis tandremsskift, foretages indenfor de gældende regler på området.

Ved at bruge en af vores mekaniker er du også sikker på, at der ikke monteres en forkert slags tandrem og at der benyttes industri-godkendte materialer til arbejdet på din bil.

Du kan med fordel også få tandremmen i din bil skiftet af en mekaniker, der har speciale i netop dit bilmærke. Alle vores mekanikere er specialister i det, de gør.