Svinghjul

Svinghjulet er en vigtig del af din bil. Det er dette hjul, også kaldet dobbeltmassesvinghjulet, der skal bevare den kinetiske energi i rotation i bilens motor, samt sammensætte bilens krumtapaksel med bilens kobling. Man siger også, at hjulet skal holde balancen i motoren.

Hjulet fungerer på grund af inertimomentet. Der er forskel på hjulet i ældre og nyere biler. I ældre biler består det af én massiv plade, mens hjulet i nyere biler består af to runde plader i stål.

Det todelte svinghjul fungerer ved, at den ene runde skive sidder fast på koblingen, mens den anden sidder fast på krumtappen. Spiralfjedre er med til at nedsætte hastighedstilvæksten i momentet.

Problemer med svinghjulet

Som på alle andre dele, kan der opstå problemer med svinghjulet. For eksempel kan din kørsel påvirke holdbarheden på dit svinghjul. Nedenfor kan du læse meget mere om hvordan skader på svinghjulet opstår, hvordan du finder problemet, og hvad du kan gøre for at undgå at få skader på det.

Først og fremmest er almindeligt slid en stor faktor, hvis du har problemer med dit svinghjul. Det kan opstå fordi du har kørt mange kilometer, og at den trænger til en udskiftning. Der kan også være slid på de forskellige dele af svinghjulet. Blandt andet på tænderne eller på koblingsskivens arbejdsplade. De forskellige gevind kan også være beskadigede.

Symptomer

Hvis du oplever problemer med bilen, som regel ved gearkassen eller ved koblingen, kan det betyde at der er noget galt med dit svinghjul og plader. Det er en god idé at få det undersøgt hurtigst muligt, da en skade på svinghjulet kan føre til en skade på gearkassen, der betyder at den også skal udskiftes.

Hvis dobbeltmassesvinghulet er defekt eller skadet, vil du oftest opleve nogle af disse symptomer:

  • Rystelser eller vibrationer, der kan mærkes i hele bilen
  • En røglugt eller brændt lugt, der kommer fra den forreste del af bilen
  • Ujævnheder og rystelser når bilen står i tomgang
  • Stramt gearskifte
  • Koblingen virker glidende
  • Mærkelige lyde når der skiftes gear.

Oplever du nogle af disse symptomer bør du få undersøgt dit svinghjul hos en mekaniker.

Hvordan opstår problemerne?

Mange af problemerne, opstår på grund af kørslen. Skaderne opstår på grund af slid af de forskellige dele, hovedsageligt koblingsskiven og tænderne på de to skiver. Blandt andet kan der opstå slid på skiverne, hvis du kontant kører med et lavt omdrejningstal. På den måde slider du unødvendigt på skiverne. Der kan også opstå problemer med svinghjulet, hvis motoren ofte bliver overophedet og derefter stoppet. Det afhænger altså især af førerens kørestil, hvilket også betyder at man selv kan være med til at forlænge levetiden af sit svinghjul og skiver. Derudover kan der opstå problemer med dit svinghjul, når man overskrider delens levetid. Det kan resultere i at tænderne på skiverne knækker, hvilket kan give uregelmæssigheder i kørslen, og virke ustabilt. Hvis der er deformiteter i drivlinjen og dens komponenter, kan dette give vibrationer, der også slider på dit svinghjul og delene derpå.

Undgå problemer med svinghjulet

Du kan heldigvis selv gøre meget for at undgå skader på et svinghjul. Ofte har det nemlig noget at gøre med din kørsel.

Først og fremmest skal du tænke på hvornår du skifter gear. Hvis du har en nyere bil, kommer den ofte med forslag til hvornår du skal skifte gear. Dette gør den for at give dig den mest økonomiske køreoplevelse, og ikke for at vise dig hvornår det er bedst for motoren. Derfor kan du sagtens trække bilen op i lidt højere omdrejninger, før du skifter gear. Derudover skal du passe på med at ‘file’ for meget på koblingen, og dermed slide på koblingsskiven.

Er i flere der bruger bilen, kan det være en fordel at tage en køretur sammen, hvor i ser på hvordan det er rigtigt at skifte gear, og hvordan man undgår at slide mere på koblingsskiven end nødvendigt.

Reservedele og motor hos Østjysk Motor og Dieselservice

Hos Østjysk Motor og Dieselservice tilbyder vi alt fra montering og reparation af dele, til vejledning i at finde de rette reservedele og motorer. Vi er specialister i dieselmotorer og arbejder over hele landet, ligesom vi har samarbejder med private og virksomheder i hele Skandinavien.

Vi kan hjælpe dig med at finde en ny eller brugt motor hvis din gamle er død, samt være behjælpelige hvis du pludselig har startproblemer. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde den bedste løsning, og derfor anbefaler vi altid en fast pris, der gør det trygt for dig at handle med os. Du kan også selv finde din nye motor her, eller kontakte os, hvis du har brug for en hjælpende hånd.